netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

App ska öka läraryrkets attraktionskraft

Lärarutbildningen vid Södertörns högskola har tagit fram en app ”Lärare i klass 9A?” till Iphone, Ipad och Ipod. Genom att göra ett lättsamt quiz får man fram vilken typ av lärare man skulle passa bäst som. Målen är att väcka intresse för lärarutbildningarna vid högskolan och visa att man är ett modernt och nytänkande lärosäte. Beroende på hur man svarar får man fram en skala över vilken typ av lärare man passar bäst som.

Efter att ha besvarat frågorna i appen får man ett förslag på en passande lärarutbildning. Frågorna i quizet är varierande. Vissa är inriktade mot läraryrket, andra är mer av nutidsorienterande art. Och vissa är mest roliga. Men det finns en logik bakom vilket svar man får fram.

Södertörns högskola är ett av de fåtal lärosäten som fått rätt att utfärda lärarexamen på samtliga nivåer till hösten. Efter Högskoleverkets kvalitetsgranskning är man det enda lärosätet med examensrättigheter för förskollärare, grundlärare och ämneslärare i Stockholm. Många väntas därför söka sig till högskolan.

- För oss är det ändå viktigt att nå ut till nya målgrupper och skapa nyfikenhet kring vår interkulturella profil, säger Lisa Öberg, föreståndare för lärarutbildningen.

Även Lärarnas Riksförbund jobbar hårt på att öka läraryrkets status och attraktionskraft. De kräver att fyra saker måste rättas till för att läraryrkets attraktionskraft ska öka:

1. Läraryrket måste bli ett reellt alternativ både lönemässigt och karriärmässigt
De högst utbildade gymnasielärare har haft den sämsta löneutveckling av alla grupper de senaste tio-femton åren. I synnerhet gäller det högutbildade lektorerna på gymnasiet. Alltså de som har den allra djupaste ämneskunskapen.

2. Gymnasielärare i allmänna ämnen måste uppvärderas
Det måste finnas en konsensus i omgivande samhället att vara gymnasielärare är ett alldeles speciellt uppdrag som innebär stort ansvar. Vi behöver se politiker och andras förståelse för detta viktiga arbete.

3. Flexibel samverkan mellan skola och näringsliv
Det är viktigt att den som utbildar sig till gymnasielärare och civilingenjör också kan växla mellan yrkena och vara lärare och även gå in i industrin och näringslivet.

4. Kvalitet och ämneskunskaper i fokus
Det är angeläget att gymnasieskolan får lärare som gör att eleverna får den utbildning och undervisning de behöver för att gå vidare på Chalmers och andra tekniska högskolor. Detta för att vi ska få kommande generationer nobelpristagare.