netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Att överlämna ditt jobb till din efterträdare

När du har fått ett nytt jobb externt så har du mycket att vinna på att sluta på ett snyggt sätt med flaggan i topp och göra en bra överlämning till den som ska efterträda dig, tipsar Nina Jansdotter, beteendevetare och karriärcoach.

Ge dem tid
Det bästa är när du kan kommunicera öppet och rakt med din arbetsgivare så att de vet att du är på väg att sluta och de kan få tillräckligt med tid att hitta en lämplig efterträdare. I praktiken är det dock inte alltid fallet då du kanske inte kan berätta att du planerar att lämna dem innan du fått ett nytt jobb.

Dokumentera ditt jobb
Värdefullt för den som ska få ditt jobb efter dig är om du dokumenterar dina arbetsprocesser, rutiner, deadlines och viktiga kontakter internt och externt. Detta kan hjälpa din efterträdare att snabbare komma in i sitt jobb. Denna typ av hjälpsamhet och struktur ger dig goodwill både till den du lämnar över till och till det företaget eller organisationen du lämnar.

Ta ett möte med din efterträdare
Boka gärna in tid för att träffa din efterträdare och gå igenom nyckelinformation som hen har nytta av att höra direkt från dig. Låt hen ställa frågor och dela med dig av din erfarenhet och dina kunskaper. Är det möjligt, erbjud dig att finnas som stöd och ge feedback under personens första tid.

Överlämning och access
Ge tydliga instruktioner kring lösenord, verktyg, filer och annat. Berätta också vem internt som din efterträdare kan kontakta internt för att få hjälp med dessa frågor, när du inte är kvar.

Positiv karriärkarma
Världen är liten, speciellt i vissa branscher och många möts i flera projekt och organisationer. Det ger dig ofta en bonus om du anstränger dig lite extra och ser till att överlämningsprocessen blir smidig och att du gör vad du kan för att hjälpa den nya. Säkert uppskattar du att få samma stöd av någon annan på ditt nya jobb.

/Nina Jansdotter