netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Baksidan av sociala medier

Se upp för falska profiler i sociala medier. Det finns två huvudstrategier vad gäller nätverkande i sociala medier. Antingen har i stort sett bara de du redan känner från nuvarande eller tidigare jobb, utbildningar, familjen, grannar och så vidare, eller så öppnar du upp för att koppla ihop dig med nya människor som du inte har träffat eller arbetat med. Båda strategierna kan ha sina fördelar menar Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare men även nackdelar.

Här vill jag lyfta fram en specifik nackdel och det är förekomsten av de många falska profiler som finns i alla sociala medier. De som har startat en profil i någon form av bedrägligt syfte med falskt namn för att till exempel lura dig på pengar eller för att skicka spam på sådant som inte intresserar dig. Om du har som policy att bara acceptera kontaktförfrågningar från de som du har träffat är det ett mindre problem, än om du har strategin som jag har, att koppla ihop dig med nya människor.

Desto fler kontakter, desto fler möjligheter kan öppna sig men du vill ju inte bli lurad så det finns lite du kan se upp med. Det finns många tecken på att en profil kan vara falsk. Desto mer du tränar dig på att titta på profiler lite mer på djupet desto snabbare blir du ofta på att bedöma vilka du ska avfärda och inte ha i ditt nätverk i sociala medier.

Profilbilden

Om profilen ser väldigt proffsig ut. Ungefär som en retuscherad reklambild kan detta vara ett tecken på att det inte är personen som skickade kontaktförfrågan till dig, riktiga bild. Hen kan ha tagit den från internet så bildgoogla den. Då kan du ofta upptäcka att den finns på annat ställe och med ett annat namn på personen på bilden.

Nytt konto

Du bör se upp extra om ett konto är nytt. Det kan indikera på att kontot är falskt. Ofta har bedragare många konton igång samtidigt så de har något att jobba med även om något annat av deras konton blir anmälda har stängts ner. Självklart är inte alla nya profiler falska men var på din vakt och skrolla igenom profilen innan du tackar ja.

Vänner och föjare

Titta även hur många vänner eller följare kontot har. Har ni gemensamma kontakter? Falska konton kan ha få kontakter och framför allt ofta liten interaktion med sitt nätverk. Det kan också vara tvärtom. Att de har ovanligt många följare – men ofta samma sak. De har inte så hög aktivitet. Det vill säga få gillar och kommenterar deras inlägg. Till exempel, ingen skriver grattis på födelsedagen och det finns heller ofta inte incheckningar på ställen där de är med vänner och så.

Innehållet

Ta en titt på innehållet också. Ser det autentiskt ut eller ser det ut som det är kopierat från andra. Eller så kan personen kan ha dålig fantasi och låg tro på att hen kan skriva något eget som duger så fäll inte någon bara på denna punkt. Googla några textrader och se om du hittar innehållet på andra platser också. En del profiler är också skapade enkom i syfte av att sälja en vara eller tjänst. Det behöver ju i och för sig inte vara ”falskt” men om personen bara är ute efter att göra reklam så kanske detta inte är någon du vill ha kontakt med i nätverkssyfte. Nätverkande bör ge något för alla inblandade om det ska vara lönt att lägga tid och energi på personen i fråga.

Din känsla

Ta lite tid innan du bara tackar ja till nya kontakter. Gå på din känsla också. Kändes detta bra och rätt med denna profil som ville ha dig i sitt nätverk. Magkänslan kan vara snabbare än logiken så koppla in den när du nätverkar både på och utanför sociala medier. Får du konstiga meddelanden och affärsförslag eller annat som du inte gillar kan du alltid blockera och eller anmäla profilen till berörd plattform.

/Nina Jansdotter