netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

En MBA-utbildning stärker din personliga och yrkesmässiga kompetens

Varje år går drygt 600 personer en så kallad MBA-utbildning (Master of Business Administration) i Sverige. En MBA utvecklar inte bara dig som ledare, det stärker också många ekonomers kompetens, samtidigt som de bidrar till ett utökat nätverk och gör dig tryggare som ledare. Det visar en avhandling som Per Tryding, doktor i lärande, gjort vid Århus universitet.

Drygt fyrtio procent av MBA-studenterna har en civilekonomutbildning i bagaget och lika många har ingenjörsbakgrund. De har i allmänhet kommit tillräckligt långt i karriären för att arbetsgivaren ska känna sig motiverad att betala den relativt kostsamma utbildningen.

Merparten av MBA-studenterna återfinns i åldersgruppen 34-42, är mellanchefer och i behov av någon form av förändring i sin karriär. Avhandlingen visar att MBA-utbildningen ger fördelar på främst tre områden; personligt värde, karriärutveckling och ett nätverksmässigt.

Avhandlingen visar att MBA-programmen adderar sociala och relationsbaserade aspekter av ledarskap. Den som gått ett MBA-program känner sig ofta nöjd med satsningen och känner sig tryggare, både som person och som ledare. Per Trydings avhandling visar dessutom att en MBA ger karriären en skjuts framåt, den öppnar upp för högre befattningar. En MBA-utbildningar tar i snitt tjugo timmar i veckan i anspråk. För att klara av det vid sidan av ett heltidsarbete gäller det att verkligen vara motiverad för att lyckas. Men ansträngningen ger resultat, enligt avhandlingen från Århus universitet.