netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Ergonomin blir allt viktigare på jobbet

Nuförtiden arbetar allt fler människor med stillasittande jobb som ofta innebär många timmar om dygnet framför en datorskärm. Detta har visat sig i form av ökade belastningsskador och problem med rygg, nacke och axlar som i värsta fall kan leda till lång sjukfrånvaro och ineffektivitet i arbetet. Flera arbetsgivare har blivit medvetna om det här problemet och numera satsas det mycket på ergonomiska arbetsplatser för att höja arbetsplatsens trivsel och sänka det höga antalet frånvarotimmar orsakade av en dålig arbetsställning. Kort sagt blir även arbetet mer effektivt, vilket självklart är till företagets fördel.

En vanlig uppfattning är att ergonomisk kontorsinredning kostar mycket och det är kanske inte något som står högst upp på inköpsplanen för ett mindre företag med en liten budget. Man ska dock komma ihåg att en trivsam och ergonomisk arbetsmiljö ska ses som en investering som säkerligen betalas tillbaka på lång sikt i form av ett effektivare arbete och en personal som både trivs bättre och inte insjuknar lika ofta. Nuförtiden är utbudet på ergonomisk kontorsinredning dessutom mycket större än tidigare och det finns alternativ i alla prisklasser, vilket gör det lättare även för företag med liten budget att satsa på personalens välmående och ergonomi. Vill man inte köpa de allra dyraste ergonomiska stolarna och borden så finns det även mindre kostsamma produkter som kan förhöja arbetsplatsens ergonomi på nolltid, som t.ex. underarmstöd.

Det finns också flera knep för att höja ergonomin på arbetsplatsen utan att det behöver kosta mycket. Justerbara stolar och bord är väldigt behändiga samt gör det enklare att byta arbetsställning och ibland även jobba stående, vilket är bra för kroppen. Minst lika viktigt som själva arbetsställningen är även belysningen på arbetsplatsen. Mörka utrymmen gör kroppen trött samt försämrar synskärpan och därför är det viktigt att se till att belysningen är tillräckligt stark. Man kan även förbättra ergonomin genom att variera och organisera arbetet bättre, t.ex. se till att det finns tillräckligt många pauser i schemat för att personalen ska hinna sträcka på benen ibland. Uppmuntra gärna till fysiska aktiviteter och ”kontorsgymnastik” samt lär personalen mer om hur de ska gå tillväga för att hitta en bra arbetsställning och hur de kan variera den under dagens lopp.

Att satsa på ergonomi på arbetsplatsen är inte bara en modefluga utan många undersökningar visar även ett klart samband mellan bra ergonomi och de positiva effekterna för företaget. Förutom att personalen mår bättre påverkas även företagets effektivitet, lönsamhet, produktivitet och kvaliteten på arbetet. En investering i personalens välmående är alltså även en indirekt investering i själva verksamheten.