netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Homosexuella arbetssökanden diskrimineras i förskolan

En forskningsrapport från tre forskare vid Linnéuniversitet om homosexuellas situation på arbetsmarknaden visar bland annat att homosexuella kvinnor diskrimineras när de söker jobb inom traditionellt kvinnliga yrken, såsom förskollärare.

Diskrimineringen i samband med jobbsökande är, enligt forskarna, begränsad till ett fåtal yrken. Samtidigt är homosexuella kvinnor i jämförelse med heterosexuella kvinnor överrepresenterade i chefsyrken och yrken som kräver lång utbildning medan det omvända förhållandet gäller mellan homo- och heterosexuella män.

Forskningsresultaten visade dock att skillnaden i sannolikheten att komma i kontakt med en arbetsgivare och att bli kallad till anställningsintervju var mycket liten mellan homo- och heterosexuella personer. I den mån diskriminering av homosexuella kunde påvisas var den dessutom begränsad till ett fåtal yrken, varav förskollärare var ett. Forskarna har inte närmare analyserat varför homosexuella kvinnor ibland diskrimineras när de söker jobb som förskollärare, men det är en intressant och kanske också lite överraskande iakttagelse. Forskarna menar att rapporter och anekdoter om diskriminering av homosexuella i olika sammanhang är vanligt förekommande, men efterlyser istället mer forskning kring homosexuellas yrkeskarriär, löner och inkomster.