netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Hur du skapar en bra digital onboarding

Om ni har en bra onboarding- process skapas det bättre förutsättningar för dem nya medarbetarna att lära känna företaget, komma in i sina nya roller och skapa goda resultat.
Hur lyckas ni på bästa sätt om detta sker digitalt istället?
Nedan listar vi tips för att göra en så bra onboarding som möjligt.

Sätt förväntningar

När en digital onboarding ska genomföras är det viktigt att lägga en bra grund för engagemang, trygghet och förtroende. Det viktigaste för att skapa en framgångsrik onboarding process är att ställa förväntningar som är tydliga.

Du måste se till att de nya medarbetarna förstår vilka förväntningarna är, vilken roll och uppgifter vardera person har.

De nyanställda ska också få en bra insyn i företagets vision, värderingar, mål och riktlonjer som finns.

Skapa en tydlig plan

En tydlig plan med datum, uppgiftsbeskrivningar, förväntningar och en beskrivning av hur prestationer kommer att utvärderas, är mycket viktigt. Planera också in digitala möten där den nyanställde har med teammedlemmar eller medarbetare, då de skapar en stadig grund för samarbeten i framtiden.

En till viktig sak är att tilldela en mentor till den nya medarbetaren som personen kan vända sig till. Detta skapar genast en trygghet, bekvämlighet och involvering i teamet.

Kommunikationen

En bra kommunikation är det viktigaste i en onboarding-process. Kommunikation via digitala verktyg skapar möjligheten för företag att anställa och onboarda personer på avstånd.

Videoverktygen som finns är bra för att kunna bygga en relation, på så vis att ge information och en introduktion.

När du ska lära ut system och uppgifter, se till att dela din skärm och spela in eventuella möten. På så sätt kan den nya medarbetaren återvända till mötet om det dyker upp frågor.

Boka in små möten

Att börja på ett nytt jobb kan kännas läskigt, speciellt hemifrån. Boka därför in möten regelbundet, där du kollar hur personen mår och hur arbetet känns och går. Gör gärna detta varje morgon och eftermiddag.

Gör onboarding till en lång process

En oanboarding är inte enbart några dagar, detta är en process som är från och med medarbetarens första dag tills att personen är självgående och skapar resultat. Skapa tydliga mål och uppgifter för medarbetaren under en period som ska genomföras under denna tid och som ni till sist gör en avstämning kring.

Ha utvärderingar

Ha kontinuerligt utvärderingar och justeringar tillsammans med din medarbetare för att den digitala oanboarding ska fungera bra. Be om feedback, så som vad företaget kan göra bättre? Vad behöver en nyanställd?

Feedback och förbättringar är mycket viktigt i alla processer och speciellt i en digital onboarding- process.