netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Kemistutbildning lönsammare än biologutbildning

Sacos livslönerapport visar att biologer ofta går back på sin utbildningsinvestering, medan kemister går lite plus. Datavetare får däremot en avkastning på tio procent sett över hela sin karriär.

I studien har Saco jämfört löner under hela karriären med hänsyn till studiemedel, skatter, antalet yrkesverksamma år, arbetslöshet och pension. Undersökningen visar att den genomsnittliga avkastningen på utbildningen för en akademiker ligger på sju procent. Drygt trettio procent av utbildningarna ger ingen avkastning i form av högre lön.

 

Biologer har en negativ avkastning på fem procent. Civilingenjörer har däremot en positiv avkastning på hela tolv procent. Även ekonomer och jurister hamnar i toppskiktet med en avkastning på mellan tretton och fjorton procent. Bland de naturvetenskapliga utbildningarna ligger biomedicinska analytiker inte så bra till, de går i back i snitt fyra procent på sin utbildningsinvestering, vilket bland annat beror på att många biomedicinska analytiker jobbar inom landstinget.

 

Disputerade naturvetare har däremot en positiv avkastning på sjutton procent, i jämförelse med dem som har en masterexamen. Undersökningen visar att agronomer och hortonomer går plus fyra procent på sin utbildning, medan geovetare går plus minus noll.