netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Läkarbrist och sjuksköterskebrist hotar- bristen på operationssjuksköterskor större än någonsin

Sverige riskerar att få brist på drygt 4 000 läkare och 5 000 sjuksköterskor inom de närmaste åren.

Störst blir bristen på specialistläkare, visar en prognos som Social­styrelsen har gjort för DN. Bristen på patologer leder redan idag till att många får vänta länge på svar om de har cancer. Antalet heltidsanställda patologer på de svenska sjukhusen är idag 189 st. Cancerfonden har kommit fram till att de skulle behöva vara hundra fler. Långa väntetider för patienterna blir konsekvensen.  När andelen äldre ökar i Sverige ökar från 17 till 25 procent de kommande åren, kommer många av dagens patologer att pensioneras. Samtidigt ökar behovet av kvalificerad vårdpersonal generellt sett.

 

Personalbehovet inom sjukvården och äldreomsorgen kommer att öka med närmare femtio procent under de närmaste årtiondena, har socialdepartementet kommit fram till. Bristen på operationssjuksköterskor bedöms vara särskilt akut.  Här kan det krävas långsiktiga åtgärder för att göra yrket mer attraktiv. Akademiska sjukhuset i Uppsala har till och med gått så långt att de erbjuder sig att betala utbildningen för de som väljer att läsa till operationssjuksköterska, mot att de börjar arbeta i Uppsala när de är klara.  De planerar också att göra fler ansträngningar för att marknadsföra utbildningen mer offensivt.

 

Kanske får vi se fler satsningar av den här typen framöver, där specialistutbildningarna för sjuksköterskor anstränger sig lite extra för att attrahera sökanden.  Just operationssjuksköterskeutbildningen beskrivs ofta som något av en ”doldis”, vilket kan vara en av orsakerna till kompetensbristen. Man måste helt enkelt göra valet att satsa sin tid på att läsa en specialistutbildning värt pengarna och värt den ansträngning det innebär. Alla som väljer att vidareutbilda sig vill känna att det var värt mödan, men i nuläget syns de extra studietimmarna inte alltid tillräckligt tydligt i lönekuvertet.