netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Lunds Universitet: Fördomar bestämmer vem som får jobbet

Greken ses som empatisk och tysken som effektiv. Den här sortens fördomar och stereotyper styr människors chanser på arbetsmarknaden, visar en ny undersökning i psykologi vid Lunds Universitet.

Professor Rickard Carlsson har låtit en försöksgrupp på 80 personer studera tyskars och grekers påhittade cv:n. Försöksgruppen upplyfte tyskarnas skicklighet och grekernas empati medan det inte fanns någon större skillnad på kvalifikationer mellan de två nationaliteterna.

Tysken förväntades vara mer effektiv och ha mer erfarenhet än grekerna. En grekisk person hade störst chans på att få jobbet om han eller hon underströk sin sociala kompetens. Enligt studien så beror det på att greken antas vara roligare att arbeta med.

I nästa del av försöket skickade man ut påhittade ansökningar till 5500 platsannonser, alla med olika namn men väldigt lika kvalifikationer. Det försöket visade att med ett svenskklingande namn har du mycket högre chans att få ett jobb jämfört med ett utländskt namn.

Den med ett arabiskt namn hade den största uppförsbacken i jobbsökandet. De behövde både vara kompetenta och framstå som väldigt trevliga och öppna för att bli kallade till intervju.