netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Personlighetstester

I många rekryteringar hos företag och organisationer används personlighetstester som en del av urvalsprocessen. Här tipsar beteendevetare och karriärcoach Nina Jansdotter om vad du har nytta av att tänka på när du ska göra ett sådant test, eller varför inte träna innan.

Träna

För att det inte ska vara första gången du gör ett personlighetstest den gången du verkligen vill ha jobbet, är det bra om du gör något sådant test för att öva. Om du googlar så finns det en del sådana gratistest du kan testa för att värma upp.

Självkännedom

Det är självklart värdefullt att du har hög självkännedom för när du har det blir det lättare i alla fall där du ska sälja in vem du är och vad du vill ha för jobb. Har du bra vetskap om dina styrkor och svagheter och hur du fungerar i olika situationer blir det också lättare för dig att fylla i svar i tester av olika slag.

Var ärlig

Det kan vara lätt att försöka förställa sig för att verka vara sådan som du tror att de vill anställa. Gör inte det utan håll dig till att svara utifrån att du är du och du är den du är annars kan resultatet verka splittrat och du kommer inte att ge ett så bra intryck som när du svarar autentiskt. Om du behöver förställa dig och verka vara någon annan än du är för att få jobbet är det nog inte rätt jobb för dig trots allt. Våga tro på att den du är duger.

Tidsramarna

Många tester som används i jobbsammanhang har tidsbegränsningar så håll koll på dessa dessa så att du håller rätt tempo och hinner svara på frågorna så bra som möjligt och då även håller den angivna tidsramen för sådant spelar också roll för testresultatet.

Be om feedback

Ibland får inte den som gjort tester i rekryteringssammanhang feedback på testresultatet och det tycker jag är dumt. Fråga om du kan få gå igenom resultatet med den du gjorde testet hos. Detta kan ge dig värdefull kunskap om dig själv och inför andra test du kommer att göra i framtiden. Se det som ett sätt att lära dig något nytt om dig själv och hur du kommunicerar så du kan bli ännu bättre framöver på att sälja in det som är unikt med dig.

/Nina Jansdotter