netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Riskabelt att kommentera chefen på Facebook

I början av hösten fick tre medarbetare sparken efter ett ha kommenterat chefen på Facebook. Allt fler fall av medarbetare som uttrycker sig negativt om sin arbetsplats på Facebook dyker upp. Advokaten Jessica Stålhammar tipsar om att vara försiktig med vad du delar med dig av och hur du uttrycker dig om ditt arbete på Facebook och andra sociala medier.

Det senaste året har flera fall där medarbetare som delat med sig av tankar om sitt jobb och sin arbetsplats på Facebook uppmärksammats i media. Dessa händelser väcker frågor om vad lagen säger angående hur mycket man kan dela med sig av sina tankar om jobbet på ett socialt forum som Facebook, utan att riskera jobbet.

Lagen om anställningsskydd, LAS, fungerar som ett grundskydd för alla anställda, oavsett bransch. Offentliganställda omfattas dessutom av lagen om offentlig anställning. Det säger Jessica Stålhammar, advokat, arbetsrättsexpert och delägare på Gärde Wesslau advokatbyrå i Malmö.

Jessica Stålhammar, som fokuserat på arbetsrättsliga fall i tio års tid, tror att antalet Facebookrelaterade tvister och åtal mellan arbetsgivare och anställda kommer att öka framöver. Människor har alltid delat med sig av sina åsikter och tankar om sin arbetsplats, men tidigare stannade åsikterna ofta inom den närmsta kretsen eftersom man inte delgav omgivningen dem via sociala media.

Hennes tips till den som funderar på att skriva om sitt jobb på Facebook är att använda sitt sunda förnuft, inte skriva något i affekt och att tänka till innan man sätter sina känslor eller tankar på pränt. Utifrån ett juridiskt perspektiv är det nämligen mer riskfyllt att skriva något negativt om en arbetsgivare än att kritisera muntligt. Skriftlig dokumentation kan alltid sparas och användas som bevisning i en eventuell rättegång.

Det du skriver på Facebook är svårt att ta bort och även om du enbart har privata vänner bland dina kontakter på Facebook så finns det alltid en risk att informationen sprids vidare, exempelvis genom att någon sparar din statusuppdatering eller om någon av dina vänner delar med sig av din formulering till sitt Facebooknätverk.