netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Sommarjobb – ha koll på detta!

Många blir lurade när de börjar på sitt efterlängtade sommarjobb, men det finns några saker du kan göra för att motverka detta.

– Det viktigaste att tänka på är att se till att du får ett anställningsbevis. Där ska det stå hur mycket du får i lön, till vilken omfattning du ska jobba, när du börjar din anställning och när din anställning upphör. Med ett anställningsbevis undviker du missförstånd, säger Malin Norberg, ungdomssekreterare på LO:s informationsavdelning för sommarjobbande ungdomar.

Ett påskrivet avtal är bindande, och med det har du bra underlag om arbetsgivaren skulle bryta mot någon punkt i avtalet.

Att få erbjudanden om att provjobba gratis är något att se upp för. Vissa arbetsgivare kan sätta provjobb i system, med nya ungdomar varje vecka som jobbar utan betalning.

Som ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att ta reda på vad man ska tjäna. Det finns inga lagar som säger hur mycket man ska tjäna, men om företaget har kollektivavtal kan detta vara en bra utgångspunkt. Om kollektivavtal saknas så gäller den lön du och arbetsgivaren kommer överens om.

Som anställd har du rätt till 12 % semesterersättning. När det gäller sommarjobb så betalas den vanligtvis ut varje månad med lönen. Semesterersättningen ska då stå specificerat på lönebeskedet. Men den kan även betalas i form av en klumpsumma senast 30 dagar efter din anställning tar slut.