netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Tips för dig som Söker Jobb

Här kommer lite nyttiga tips för dig som står inför att söka jobb. Att söka jobb kan vara en tidskrävande process och för många kan det ibland kännas lite motigt. Därför vill Karriärbloggen dela med sig av 5 bra tips för dig som är arbetssökande och behöver lite hjälp på vägen.

En viktig del i att söka jobb är att man inte ger upp. Ibland kan det krävas hundratals ansökningar innan man lyckas hitta rätt jobb. Man kan inte heller vara för kräsen utan ibland måste man tänka lite utanför boxen och se vilka möjligheter som finns på arbetsmarknaden. Beroende på konjunktur kan vissa branscher ha ett större behov av arbetskraft än andra.  

Var finns jobben?
Lediga jobb hittar du enklast på olika jobbsajter, till exempel Netjobs och hos Arbetsförmedlingen. Vissa arbetsgivare annonserar fortfarande i olika tidningar efter medarbetare men det blir mer och mer vanligt att man hittar sitt nästa jobb på nätet. Sociala medier kan också vara en bra källa till att hitta sitt nästa jobb. Glöm heller inte bort ditt egna kontaktnät. Väldigt många jobb i Sverige tillsätts genom kontakter. 

Läs platsannonsen en extra gång
Har du läst platsannonsen noga? Verkar din kompetens motsvara det som arbetsgivaren eftersöker? Risken är annars att du i onödan skickar ut flertalet ansökningar och får negativa besked. Inrikta dig på de jobb som du har rätt kompetens för.

Vem står som mottagare i ansökningsprocessen?
Vem är det som sköter rekryteringen? Är det företaget själva eller har de anlitat en extern part såsom ett rekryteringsföretag för att sköta rekryteringsprocessen? Detta kan ha stor betydelse för hur du bör utforma ditt CV. Rekryteringsföretag och rekryterare är ofta inte specialister på Roller, facktermer med mera och därför behöver du vara väldigt tydlig i ditt CV så det verkligen framgår varför man passar för rollen. Vissa arbetsgivare använder sig också av olika rekryteringssystem. Det kan vara lite krångligt att fylla i all information, men det är värt mödan.  

Hur ska jag skriva en ansökan?
Det vanligaste är att man skickar in sitt CV och ett personligt brev. Försök att anpassa detta lite utifrån vilken tjänst som du söker. Det är lite mer tidskrävande man kan vara värt tiden då det är svårt att sticka ut med en standardiserad ansökan. Försök att vara så tydlig som möjligt med dina tidigare arbetsuppgifter och med vad du har åstadkommit.  

Förbered dig väl inför intervjun
Hur hålls första intervjun? Är det online eller ett fysiskt möte? Har du läst på tillräckligt om rollen och om företaget? Lika väl som att arbetsgivaren ska bedöma dig ska du se till att göra en bra bedömning av till potentiella arbetsgivare. Här är din chans att ställa rätt frågor och säkerställa att det blir en bra matchning i slutändan. Hur görs bedömningen av dig? Vad letar de efter för typ av person?