netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Tips när du är ny på jobbet

Är du ny på jobbet? Då ger karriärcoach Nina Jansdotter dig lite tips på vad du kan tänka på så att du får en bra start.

Be om hjälp

Det är inte vara lätt att vara novis på jobbet. Fråga om råd och hjälp kring det du inte förstår. Det kan vara bättre än att göra onödiga missar och missförstå viktiga uppgifter och annat.  Men självklart ska det vara okej att inte göra allt perfekt. Misstag ger lärdomar. Förhoppningsvis tillåter din nya chef dig att lära dig genom att trampa i klaveret någon gång.

Skapa relationer

Hur bra och kompetent du än är så är det sociala samspelet oerhört viktigt på de allra flesta jobb. Lär känna de du ska arbeta med. Var nyfiken och lyhörd och ställ frågor om dem och de som de arbetar med. Goda relationer underlättar infasningen på en ny arbetsplats mycket. Fråga om du kan hänga med på lunch och om andra har med sig lunchlåda kan det vara en bra idé att du också tar med det för att lättare komma in i gänget.

Vad förväntas?

Ta också reda på mer konkret kring vad som förväntas av dig av teamledare, kollegor och överordnade den första tiden, så att du gör rätt saker. Ibland är det inte helt tydligt och det är ju egentligen ett ledarskaps- och onbordningproblem om introduktionen för nyanställda är luddig. Gör så gott du kan och fråga om feedback och instruktioner.

Var flexibel

Det är en stor fördel att vara anpassningsbar när du ska komma in i företagskulturen på ett nytt jobb. Även om du har många års erfarenhet från ditt yrke på andra arbetsplatser så har varje företag och organisation sin kultur, rutiner och sätt att hantera problem och så vidare. Var beredd att lära dig nya sätt att ta dit an dina uppgifter. Sedan kan du säkert lära din nya arbetsplats lite av det du har som egna erfarenheter men det kan vara bra att inte sälja in för nya idéer direkt från start. Det kan nämligen upplevas som kritik.

/Nina Jansdotter