netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Karriärtips: Vägen till nytt jobb

Att vara arbetslös och söka nya lediga jobb kanske inte ses som det mest roande i mångas ögon. För att fortare hitta ett nytt jobb är det viktigt att strukturera upp jobbsökandet. Att söka lediga jobb är faktiskt ett arbete i sig. Här följer några viktiga steg som hjälper dig till ditt nya jobb.

1. Bygg en bra grund
Att ha en bra grund när man ger sig ut i jobbsökandet är essentiellt för att lyckas. Grunden är främst ditt CV och personliga brev. Titta igenom ditt CV, dina tjänstgöringsbetyg och ta även kontakt med personer du kan använda som värdefulla referenser. Tänk på att information är färskvara och att ha ny uppdaterad information gör dig mer attraktiv för en arbetsgivare.

2. Se över ditt nätverk
Om du har tagit dig tid att vårda ditt kontaktnät märker du snart att det gynnat sig. Genom ditt nätverk kan du få användbara tips om arbetsgivare som är i behov av den kompetens du besitter, eller kanske få ett jobberbjudande på rak arm. Många jobb tillsätts just via kontakter.

3. Sätt upp tydliga mål och en handlingsplan
Jobbsökandet är som sagt ett jobb i sig, som kräver tid, planering och hårt arbete. Organisera upp en handlingsplan där du skriver dagens agenda med de jobb du ska söka, vilka du ska ringa och de mål du har för dagen. Det är viktigt att dina mål är konkreta, mätbara och realistiska. Glöm inte att utvärdera din handlingsplan och dina mål efter varje vecka och se vad som kan förbättras.

4. Kontakta företag
Skriv en lista på företag som du ser som attraktiva arbetsgivare. Börja sedan med att se om någon i ditt nätverk har en fot inne på något av de listade företagen. Du kan även skicka en spontanansökan om du inte hittar en utannonserad tjänst som stämmer in på dig. Kom dock ihåg att det då är ännu viktigare att tydligt förklara för arbetsgivaren vad du kan tillföra och varför de behöver just dig.

5. Lär dig av avslag
Du kommer förmodligen att få en del negativa svar innan någon till slut erbjuder dig ett jobb. Men i stället för att se negativa besked som ett nedslag, ta till vara på situationen och lär dig av den. Du kan exempelvis ringa upp företaget som nekade dig och fråga vad du kan bli bättre på. Använd sedan den värdefulla insikten när du utvärderar dina mål och din handlingsplan.