netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Phubbing på jobbet - lägg undan mobilen!

Phubbing är ett nytt begrepp, som är en kombination av ’phone’ och ’snubbing’, att avfärda eller ignorera. Det handlar om att någon är mer intresserad av någonting i sin mobil än på den eller de som sitter bredvid till exempel på ett jobbmöte. Här förklarar karriärcoach och beteendevetare Nina Jansdotter vad phubbing kan ha för effekt på jobbet och ger tips på hur det kan undvikas.

Phubbing kan bli något som blir som ett filter mellan dig och dina arbetskamrater som kan leda till mindre motivation, irritation och konflikter med mera.

Att känna sig sedd och bekräftad hör till vårt mest grundläggande behov. När du känner dig osynlig och oviktig vilket kan hända när du blir negligerad i ett möte för den andre mailar, chattar, surfar efter info, slöscrollar eller annat, kan det kännas som att du är oälskad och att du inte är en del av flocken. Detta är inte positivt för samhörighetskänslan vare sig den är en privat relation eller en jobbrelation.

Tomhetskänslan kan drabba både den som blir nobbad till förmån för tekniken och den som väljer det digitala framför den du har i rummet, för vi har behov av att inte bara kommunicera digitalt.

Förslag på vad du kan göra när du ska presentera något på ett möte och få ger dig uppmärksamhet:

Bli en bättre presentatör

Vässa dina förmågor att fånga fina åhörare. Variera tonläget, använd kroppsspråk och framför allt engagera dina kollegor mer. Ställ frågor och uppmuntra till dialog. Monologer gör att fler dyker in i den digitala världen så när du aktiverar dem blir det mer intressant att titta på dig och vara aktiva och inte vara aktiva i digitala dialogerna i stället.

Var tyst

Stanna upp och tystna tills du får med dig alla igen. Det krävs lite mod att ta scenen och mandatet igen på detta vis. Denna teknik kanske du känner igen sedan skolåldern när läraren tystnade tills du slutade prata med din bänkkamrat. Den kan fungera bra fortfarande.

Fråga om något har hänt

Uppmärksamma beteendet på ett rakt sätt genom att till exempel säga. Kalle, du verkar vara djupt in i din mobil. Är det något speciellt som har hänt som gör att du inte kan vara med och bidra på mötet? Ibland är det så och då är det bättre att personen får ta hand om det än att vara med i rummet.

Klargör tidsramarna

Tala om att nu kör vi på effektivt i tjugo minuter till och då vill jag att alla hänger med för det du behöver säga är viktigt. Sedan kan den som vill ta fram mobiler och datorer och svara på mail, posta i sociala medier eller annat. I vår tid har mångas uppmärksamhetsspann minskat på grund av det ständiga flödet i sociala medier. Genom att tiden är tydligt avsatt kan det vara lättare att få attention.

Är rätt personer på mötet?

Ibland är möten onödiga och berör inte alla. När någon inte känner att informationen berör denne kan det vara mer intressant att göra något i mobilen. Fundera över vem som behöver vara med på vilka möten och låt de andra slippa.

/Nina Jansdotter