netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Sätt upp egna mål på jobbet!

Att ha egna mål att sträva efter och jobba mot är bra för din karriär men också för din egen självkänsla. Det kan göra dig mer motiverad att vilja utvecklas och utföra ditt arbete helhjärtat.

Varför är det bra att ha mål?

Det kan vara svårt att hitta ett mål som du ska jobba mot. Hittar du inget mål kanske du känner att du vill ge upp och det slutar med att du inte sätter några mål över huvud taget. 

Du måste börja med att förstå vikten i att ha mål och på vilket sätt det kommer att gynna dig. 

Genom att sätta upp mål så kommer det att gynna dig på olikla plan. 

Det kommer att ge dig en tydlig bild av hur du ska arbeta. Ett tips är att dela in större mål till mindre delmål. Bryter du ner större mål till delmål så kommer du känna att du kommer framåt i processen och du känner dig mer produktiv. 

Sätter du upp delmål eller mål och du bockar av dem en efter den, kommer det att öka ditt självförtroende. Du kanske känner att något delmål var mer utmanande och krävande än de andra? När du väl är klar med målet och bockar av det har du övervunnit en svårighet. 

Nästa gång har du mer självförtroende och du känner på så sätt mindre osäkerhet när du ska ta dig an nästa uppgift eller prova något nytt. 

Vad är ett bra mål? 

Det är viktigt att du sätter mål som du kan uppfylla. Vad det är för typ av mål måste du fundera kring själv. Fundera kring vad som är viktigt för dig nu och hur du vill att ditt liv och vardag ska se ut. Fundera därefter vad du behöver göra för förändringar i ditt liv och vardag för att det ska vara så som du vill. 

När du funderat klart kring syftet med målet kan du välja inom vilket område du vill sätta upp ett mål för. 

Är det en professionell utveckling, ditt välmående eller personlig utveckling? 

Ditt mål ska vara: 

  • Tydligt

  • Mätbart

  • Svårt men fortfarande kunna nå

  • Viktigt och bra för dig i relation till dina värderingar

  • En deadline

Exempel på mål inom de olika områdena: 

Professionell utveckling: 

Det du kan göra är att utveckla den kompetensen du har just nu. Kanske vill du bli ännu bättre på det programmet du har på datorn? Bli bättre på att göra bra powerpoints eller hålla presentationer? 

Du kan utveckla dina kompetenser du har nu, genom att läsa kurser eller hitta mer information kring ämnet i exempelvis böcker. 

Välmående: 

Du ska alltid ha som mål att må bra. Mår du inte bra kan det leda till sjukdomar som i sin tur kan påverka om du kan jobba eller inte. 

Är ditt mål att ha ett bra välmående kan du jobba på att hantera stress eller få som rutin att börja röra på dig regelbundet. Att börja röra på sig regelbundet innebär inte att exempelvis gå ut och springa varje dag. Det kan också vara att lära dig mindfulness, yoga eller börja gå på promenader. 

Personlig utveckling: 

Det är viktigt att du mår bra på fritiden och hemma. Det kommer att gynna dig och din arbetsgivare. 

Det är viktigt att du försöker att hitta en balans mellan ditt arbete och fritid. Kan det vara så att du känner att du arbetar för mycket och får på så sätt mindre tid för din familj? Detta kan vara ett mål för dig då att jobba mot. Kanske ska du börja säga nej till nya uppgifter för att du redan har så mycket att göra just nu?

Ta dig tid att fundera ordentligt kring vad du vill ha för mål. Att ha mål kommer bara att gynna dig, ditt välmående och din prestation på arbetet. 

 

Lycka till!