netjobs.com

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Tips inför din löneförhandling

Många hör av sig nu inför att de ska löneförhandla. De tycker att det är jobbigt att deras lön räcker till mindre nu när inflationen har ökat kraftigt. Att ta med inflationen som en anledning till att du vill ha högre lön är dock inget som jag som karriärcoach vill rekommendera.

Du bör heller inte ta upp argument kring att bensinen är dyrare nu och det kostar mer att pendla till jobbet. Inte heller dina ökade elkostnader hör till argument som ska tas upp vid förhandlingsbordet. Alla blir ju påverkade av ökade levnadskostnader även din chef.

Det är bättre att du fokuserar på saker som handlar om din prestation, att du har nått dina mål och vad du konkret har gjort för att förtjäna mer pengar i lönekuvertet än att du använder dig av argumentationen jag nämnde ovan. Annars är det lätt att det blir rullgardinen ner direkt för din chef och hen vill inte diskutera frågan vidare.

Ett annat argument som jag också vill avråda ifrån är att hävda att du har höga studieskulder och därför vill du ha högre lön. Ta istället upp argumentet att du genom din vidareutbildning har fått en högre kompetens och därför gör ditt arbete bättre än tidigare. Därför vill du ha mer pengar. Inte för att du har studieskulder att betala, för de hör till din
privatekonomi. Liksom dina resekostnader och kostnader för att värma upp ditt hus likaså.

Håll dig professionell när du löneförhandlar och ha tre, konkreta och vassa argument med dig. Sådana som passar in i chefens excelmallar. Säg inte bara att du är bra på ditt jobb generellt sätt utan spetsa in dig på sådant som kan mätas och blir mycket tydligare.

Av Nina Jansdotter