netjobs.com

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Tips till dig som jobbar hemifrån

Att jobba hemma är bekvämt och det kan vara skönt att köra hemifrån i några dagar.
När du jobbar hemifrån kan det göra att du inte är lika effektiv, inte upprätthåller rutiner eller har en lika bra arbetsro som på kontoret.

Nedan listar vi några tips till dig som jobbar hemifrån, för att du ska kunna lyckas lika bra med arbetet hemma som på kontoret.

Rutiner

När du vaknar på morgonen kan det kännas bekvämt att ta på sig morgonrocken och jobba från sängen eller soffan, men det är inte rekommenderat. Det är fortfarande lika viktigt att behålla dina rutiner, som när du ska till kontoret. Klä på dig, ta en kort promenad och fixa iordning frukost innan du börjar jobba. 

En bra arbetsplats

Om sängen och soffan inte är dem mest optimala ställena att jobba ifrån, vart ska du då vara?

Finns inget annat alternativ kan du försöka skapa ett utrymme för en arbetsplats. Det är viktigt att du har en plats som enbart är till för arbete. Det är viktigt att urskilja din arbetsplats och ställen du vilar på. Det kommer gynna din effektivitet och koncentration under dagen. 

Se till att du har en bra yta, belysning och sittplats, där du sitter bra på ett ergonomiskt sätt. 

Tillgångar

Se till att du har samma tillgångar till material hemma som på kontoret. Kan det vara så att du möjligtvis kan ta med dig olika material från jobbet, såsom stol, mikrofon eller datormus?

Detta för att du ska kunna var lika effektiv hemma som på kontoret. 

Fokusering

Det är viktigt att du gör upp en tydlig struktur inför din arbetsdag. Det är lätt hänt att du exempelvis sätter igång en tvättmaskin under dagen, eller sätter på nyheterna på TV: n. Tänk på att försöka minimera dessa distraktioner och sätt en tydlig struktur för dig själv. 

Fundera och planera kring hur mycket du kan hinna med under dagen, se även till att få in raster i upplägget. 

Det är lätt att glömma bort pauserna hemifrån. Om du inte är noggrann med att ta kortare raster, kan det vara svårt att behålla energin och effektiviteten hela dagen.

När arbetsdagen är slut

Var noga med att hålla tiden när du ska sluta arbeta. Det är lätt hänt att glömma tiden eller särskilja på privatliv och jobb. Till skillnad från när du jobbar från kontoret, eftersom du beger dig hemåt när arbetsdagen är slut. 

Se till att följa din planering och göra ett tydligt avslut när arbetsdagen är slut. Stäng av datorn och städa undan på din arbetsplats. 

Försök därefter att göra saker som du inte gjort under arbetsdagen. Du kan exempelvis laga mat, ta en promenad, starta en tvättmaskin, kolla på en film eller städa. 

Det spelar inte så stor roll vad du gör, men det viktigaste är att du har lämnat arbetet för dagen och kan samla nya krafter inför nästkommande arbetsdag.