netjobs.com

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Viktiga förberedelser efter din examen

Att ta examen är stort. Det kan kännas nervöst och förvirrande, hur du ska gå tillväga eller vad du ska satsa på för karriär efter dina studier.
Det blir en förändring att gå från studier till jobb och det är viktigt att du är väl förberedd på vad som ska komma härnäst. Nedan kommer vi ge dig som har tagit eller tar examen, några bra tips hur övergången kan bli lättare.

Erfarenheter

Det är alltid bra med erfarenheter från arbetslivet. Att ha ett deltidsjobb eller en praktikplats kan därför vara perfekt för att samla på sig massa erfarenheter och relevanta kunskaper.

Är det så att du har ett företag eller ett särskilt jobb som väcker ett intresse för dig? Kontakta dem och fråga om de har möjligheten att erbjuda dig något!

Lista ned yrken och företag

Är det så att du känner dig förvirrad eller osäker på vad du vill göra när du väl tagit examen?

Våga ha drömmar och visioner, gör en lista på de yrken och företag som du är intresserade av och ta därefter fram för- och nackdelar. På så sätt kommer du kunna utesluta yrken på din lista som du kanske inte känner är relevanta. Det kommer att hjälpa dig att smalna av fokuset och på så sätt hitta det jobbet som passar dig och har kriterierna du söker.

Inspiration

Det finns inte bara en väg du kan ta för att lyckas karriärmässigt, det finns flera. Många har stått och stampat i samma grop länge och inte vetat hur dem ska ta sig till sitt mål.

Det är lätthänt att du bara fokuserar på hur du ska landa i ditt drömjobb, ett tips är att du kan testa att ta kortare uppdrag. På så sätt kan du på ett lättare sätt uppfatta själv vad som passar dig och inte men det är också värdefullt ur ett långsiktigt perspektiv.

Att jobba med erfarnha kollegor kommer att gynna dig mycket, du får möjligheten att ställa frågor och lära dig av jobbet i praktiken. Det kommer göra dig väl förberedd inför framtiden och ge dig bra erfarenheter.

Allt tar sin tid

Du har äntligen lyckats få de jobbet du ville ha och det är självklart jätte roligt. Det är viktigt att ha i åtanke att det kommer ta lite tid för dig att anpassa dig till arbetsplatsen, kollegorna och dina nya arbetsuppgifter. Du ska inte pressa dig själv för mycket och ha förväntningar på att du kommer kunna prestera lika bra som dina kollegor i början. Låt det ta den tid du behöver för att kunna komma in i rollen och arbetsplatsen. Alla har varit nya på sin arbetsplats och gått igenom samma saker som dig.

Förändringar

Du ska aldrig sluta sträva efter att utvecklas, bara för att du börjat ditt yrkesliv.

Ha inställningen att du ska försöka utvecklas inom din roll, på så sätt kommer det komma nya möjligheter till dig i framtiden.

Skulle du känna att det jobbet du har inte passar dig så ska du självklart kolla efter nya möjligheter. Det finns alltid något för dig på marknaden, speciellt om du har erfarenheterna och kunskaperna som krävs utav dig. Det kommer hjälpa dig att utvecklas inom ditt arbetsliv.

 

Lycka till!